El debat sobre la relació ment-cos i la naturalesa del coneixement en la psicologia precientífica
• Presentació i objectius
• Enunciat: descripció teòrica de la pràctica
• Materials
• Criteris d’avaluació
• Format de lliurament
• Data de lliurament
Presentació
Objectius
1. Comprendre les postures filosòfiques respecte l’estudi de l’adquisició delconeixement i les relacions ment – cos que constitueixen els antecedents de la psicologia com a disciplina científica.
2. Emprar correctament conceptes filosòfics com ara: monisme, dualisme, materialisme, empirisme, racionalisme, etc.
3. Situar els posicionaments teòrics de la psicologia precientífica i les seves controvèrsies.
4. Familiaritzar-se amb l’anàlisi de les fonts primàries dela disciplina.
5. Aprendre a comentar en profunditat les idees d’un text històric.
Enunciat de la PAC
Amb la finalitat d’iniciar-nos en el comentari de textos històrics, us presentem en aquesta primera PAC, dos autors que van elaborar les seves idees entre els segles XVII i XVIII, en el context d’una Europa que es trobava immersa de ple en l’Edat Moderna.
El primer fragment de textcorrespon a John Locke (1632-1704), i ens permetrà l’aproximació al debat que existia en aquella època sobre la forma en què s’adquireix el coneixement. I podrem establir comparacions amb les idees que, sobre el mateix tema, es recullen en el segon fragment de text, l’autor del qual és G.W. von Leibniz (1646-1716). Finalment, el tercer fragment, escrit també per G.W. Leibniz, ens proporcionarà lespautes per abordar el debat sobre les relacions ment-cos que encara avui, continua vigent.
Al final d’aquest enunciat trobareu les preguntes que us guiaran en l’anàlisi dels textos proposats. La lectura del primer mòdul didàctic de l’assignatura, us proporcionarà les eines conceptuals necessàries per a comprendre les idees exposades pels autors.
A) Fragments de text originals
1. Locke, J.(1700/1980). Ensayo sobre el entendimiento humano. Madrid: Editora Nacional, pp. 164.
Supongamos, pues, que la mente sea, como se dice, un papel en blanco, limpio de toda instrucción, sin ninguna idea. ¿Cómo llega entonces a tenerla? ¿De dónde se hace la mente con esa prodigiosa cantidad que la imaginación limitada y activa del hombre se ha grabado en ella, con una variedad casi infinita? ¿Dedónde extrae todo ese material de la razón y del conocimiento? A estas preguntas contesto con una sola palabra: de la experiencia; he aquí el fundamento de todo nuestro saber, y de donde en última instancia se deriva: “las observaciones que hacemos sobre los objetos sensibles externos, o sobre las operaciones internas de nuestra mente, las cuales percibimos, y sobre las que reflexionamos nosotrosmismos, son lo que proveen a nuestro entendimiento de todos los materiales del pensar”. Estas son las dos fuentes de conocimiento de donde parten todas las ideas que tenemos o que podamos tener de manera natural.
2. Leibniz, G.W. (1765/1992). Nuevos ensayos sobre el entendimiento humano. Madrid: Alianza, pp. 45-46.
La reflexión no es más que la atención a lo que está dentro de nosotros, y lossentidos no nos confieren lo que ya llevamos con nosotros… He utilizado la analogía de un bloque de mármol veteado, como oposición a un bloque de mármol completamente homogéneo o a una pizarra en blanco (lo que los filósofos denominan tabula rasa). Porque si el alma fuese como una pizarra en blanco entonces las verdades estarían dentro de nosotros de la misma manera que la forma de Hércules seencuentra en un trozo de mármol, cuando éste es completamente neutral con respecto a asumir esta forma o cualquier otra. Sin embargo, si existiesen vetas en el bloque que nos hicieran vislumbrar la froma de Hércules en lugar de otras formas, entonces ese bloque estaría más determinado a esa forma y Hércules, de alguna manera, estaría innato en él, aunque se requieran tareas de pulir y eliminar…